Tuesday, June 9

I like me some slap bass

Eu am o teorie conform careia toti basistii sunt retardzi..mai mult sau mai putin. Nu,nu e judecata de valoare. Am si dovezi. John Cale, Wire, Osdal, Jamie Reynolds de la Klaxons, Kim Deal (for not wearing a bra... and dangling them... ). Cale tragea scaune prin studiouri de inregistrari cu Lou Reed. E normal. Doar e basist.(La Reed e de la the shock treatment primit to be cured of homosexuality prin the 50's la cererea parintilor..). Wire poarta fuste si fluffy tiaras si skanky makeup. E normal. Doar e basist. Osdal are la gat un necklace cat un candelabru. E normal. Doar e basist. Jamie se imbraca in Evil Rudolph si Furby. Din nou, normal, basist. La Kim Deal tot nu e normal ca le lasa sa atarne. And the list goes on...

Da. Este despre basisti postul de fata. Pentru ca mie imi plac. Retarzi cum sunt. Mai mult decat orice alt membru din formatie. In general, isi baga pufa (sau tiara pufoasa, dupa caz) in tot. Uneori, scot cate una pe sistem 'I understand The Buzz, but why the cocks'. Dar fara ei/ale lor instrumente melodia n-ar fi ce e. Cum ar suna 'Archives of Pain' fara notele cantate de Wire (desi nu si scrise de el)? Cum or fi fost Rage Against The Machine fara Morello? Ar mai fi fost Talking Heads the funkiest white band in town fara basu' Tinei Weymouth? Ce ar fi fost Joy Division fara Peter Hook sau Gang Of Four fara Dave Allen? Hell, cam tot ce misca in post-punk ar fi fost o laba fara basisti... (yes, i've said. take it or leave it).

Si totusi, toata lumea (in frunte cu Rolling 'We-use-1-year-olds-to-write-our-reviews' Stone) makes the fap-fap sound numa' cand aude de chitaristi/bateristi. Nu s-au gandit nici pana in ziua de azi sa faca un top decent cu the greatest bass players ever. Zic decent in sensul 'se iau cativa muzicieni si cativa critici, se baga intr-o camera cu o foaie si un pix - eventual cate una/unu pentru fiecare - si li se cere sa scrie basistii lor preferati'. (Maynard James Keenan probabil s-ar trece pe el...dar asta e alta poveste). Evident ca, dupa publicare, ne-am inflama toti ca nu fu ala de il iubim noi mai mult mai sus in top. Pardon, mint, NME a facut un top cu basisti prin 72... adica acum 37 de ani. Desi pare socant, zic ca lucrurile s-au mai schimbat. Si totusi, se fac toti ca ploua cand vine vorba de basisti. Ba mai mult, un fost basist injura statutul de basist. (Javra de SIR McCartney zicea prin 2007 ca... citez, sa imi bag io ceva in el, "bassists are the fat guys who stand at the back".) Singurul din industrie care pare a fi entuziasmat de basisti (si ii pune sa cante si sa se rupa in figuri pe albumele pe care le produce) e domnul Steve 'I-wrote-a-20-page-essay-about-how-shitty-the-industry-is' Albini.

Sa nu credeti ca n-am dat cotrobait pa gugle. Si inca cum. Mai aveam nitel si dadea peste articole din anii 60. Tot ce am gasit a fost o referinta la
Bass Guitar Magazine care a cerut cititorilor sa voteze "The Greatest Bass Player Who Has Ever Lived" prin 2006 (recunoasteti, nu va asteptati chiar de la o revista despre basses sa faca asa ceva) si topul asta. (daca dati click pe 'Best musicians', s-ar putea sa aveti un moment de extaz cand veti vedea ca e ales cate un basist pentru fiecare an din 55 incoace, dar va va trece cand veti vedea ca pe 2008 au fost doi candidati la titlul de best bassist si fara numar,fara numar in rest).

Si cand te gandesti ca all it took was one link on fark.com to get me going...

Va las cu un bas that's pure evil...



No comments: